- today
- perm_identity Jana Pospíšilová
- label Recepty
- favorite 36 líbí se
- remove_red_eye 17638 Shlédnutí
- comment 0 komentáře
Cibule je zejména podzimní potravina a uchováváme ji do další sklizně. Příroda nám ji dává právě v tomto období a to by nám mohlo napovědět, že ji v tomto období naše tělo uvítá. Látky v ní obsažené jsou prospěšné k ochraně sliznic.
Francouzskou cibulovou polévku asi znáte a to je také jedna z variant pro podzimní a zimní zvýšený příjem přírodního zinku.
Další variantou je:
CIBULOVÝ ČAJ (ideální při nachlazení)
Připravíme jej tak, že vezmeme 2-3 cibule, podle velikosti.
Oloupeme a nakrájíme na velké kusy.
Dáme do hrnce, zalijeme 0,5 litrem studené vody a odkryté přivedeme k varu.
Přikryjeme poklicí a vaříme dále 20-30 minut. Můžeme nechat vařit i déle, ztrácí se štiplavá chuť cibule a čaj je sladší. Vaříme mírným varem.
Při zahlenění lze přidat fenykl, nemáme-li jej, přidáme kmín.
Přeceděný čaj je vhodné vypít co nejvíce teplý. V průběhu dne lze opakovat až 3x.
Komu by sladká chuť cibulového odvaru nebyla po vůli, použije cibulový odvar pro slanou polévku, jako je česnečka, nebo jiná polévka. Hlavní je, že se našemu tělu dostane velká dávka přírodního zinku, který chrání sliznice. Tento odvar používáme preventivně v období častých nachlazení, i v případě, když nás nachlazení již postihlo.
Když se rýma přece jen dostaví, nanášíme pod nos mast LALIUM, abychom chránili jemnou pokožku mezi nosem a ústy. Můžeme aplikovat i vrstvičku, která se postupně vstřebává. Opakujeme dle potřeby.
Komentáře (0)