- today
- perm_identity Jana Pospíšilová
- label Recepty
- favorite 32 líbí se
- remove_red_eye 4521 Shlédnutí
- comment 0 komentáře
Možná znáte pořekadlo: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni". Bez je velkým přínosem pro naše zdraví a pomůže nám zpestřit i jídelníček.
Pro sběr pochopitelně vybíráme co nejčistší prostředí, kde nehrozí příliš velká kontaminace nechtěnými látkami. Je paradoxem, že u polí, kde jako společnost pěstujeme výživu, já sama díky vědomostem o škodlivosti mnoha používaných látek, nemám nikdy chuť byliny sbírat, ať se jedná o bezinky či jiné byliny. To jen na okraj. Snad najdete místo, které bude pro sběr vyhovovat.
SIRUP Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU
Je spousta receptů na sirup z květů černého bezu. Celkově u bylin raději používám ty "za studena" protože umožňují zachování většího množství prospěšných látek.
Vezměte si 5-ti litrovou sklenici a vložte do ní cca 15 až 20 dobře opraných bezinkových květů bez silnějších stonků. Přidejte 9 dkg kyseliny citrónové (působí také jako konzervant) a 2 litry převařené, vychladlé vody. Můžete také použít několik koleček citronu a snížit množství kyseliny citrónové. Následně nechejte 24 hodin stát.
Druhý den přes plátýnko přeceďte.
Přidejte 2 kg pískového cukru, dobře rozmíchejte.
Za občasného promíchávání nechte zase 24 hodin stát. Při přípravě dbejte na čistotu všech používaných nádob a nástrojů!
Další den nalijte do čistých (ideálně alkoholem vypláchnutých) láhví a dobře uzavřete.
Uchovávejte v chladu.
Tento sirup je ideální na přípravu svěžích letních nápojů. Můžeme jej smíchat jen s vodou, nebo přidat nakrájená kolečka citronu, lístky máty, ovoce, několik kapek Pomerančové PSP nebo Citrónové PSP silice a podobně. Kreativitě se meze nekladou :-)
CUKROVÝ SIRUP ZA STUDENA Z BEZINKOVÝCH I JINÝCH KVĚTŮ, LISTŮ JITROCELE, VÝHONKŮ BOROVICE, SMRKU
Tato příprava je kouzelná svojí jednoduchostí
Připravte si:
dobře vymytou zavařovací sklenici s víčkem
cukr písek nebo krystal
omyté a lehce osušené měkké byliny: květy bezinek bez stopek (květy fialek, divizny, okvětní plátky růží, květenství levandule, listy jitrocele, lístky a měkké vršky máty, meduňky, květenství tužebníku, čerstvé výhonky smrčku, borovice....).
Do sklenice nasypte malou vrstvičku cukru a přidejte cca 2 cm vrstvu bylin. Na ni nasypte zase 1-2 cm cukru a dále střídejte byliny a cukr. Stlačujte.
Tento způsob je dobrý při kontinuálním sběru květů - třeba divizny. Ty se sbírají postupně denně a vždy vrstvičku prosypeme cukrem.
Sirupy následně užíváme přímo, například v období nachlazení (účel dle druhu bylin), nebo je ředíme do teplé nebo studené vody. Většinou pro ředění těchto sirupů nepoužíváme horkou vodu, abychom nezničili zachované látky díky přípravě za studena.
Dobrou chuť k výrobě i užívání těchto darů přírody!
Smažená květenství černého bezu
Vezměte několik květenství černého bezu, nejraději květenství "placatě rozložené" (lépe se s nimi manipuluje při přípravě). Počítejte cca 2 až 3 květenství na osobu. Sbírejte je i s tlustší stopkou.
Do mělké širší mísy nebo hlubokého talíře připravte tekutější palačinkové těsto. Místo části mouky můžete použít kukuřičný škrob. Těsto rovnou oslaďte, chutné je přidat trochu oleje, vanilkový extrakt, trochu oblíbeného likéru a pod.
V hlubší pánvi rozehřejte olej vhodný ke smažení.
Omyté květenství držte za tlustou stopku a pouze květy ponořte do palačinkového těsta, následně vložte smažit do rozpáleného oleje. Nůžkami odstřihněte stopky a můžete květenství obrátit pro osmažení i z druhé strany.
Osmažená květenství vyjmeme na ubrousek k odsátí přebytečného tuku, ještě teplé podáváme. Jestliže jsme ochutili těsto dobře, není již žádné dochucování třeba. Jestliže chceme sladší, můžeme osmažené květy ještě pocukrovat, nebo si na ně dát například med.
Jak na BEZINKOVÝ BURČÁK?
Do čisté láhve od okurek dám vodu oslazenou medem, kousek kvasnic, několik květů bezinek. Nechám 3-4 dny kvasit. Je to výborné buď s citronem nebo s práškovým vitaminem C.
Bez, podobně jako jiné léčivky, má látky které ovlivňují naše tělo, a tak to ani s konzumací těchto dobrot nepřehánějme. Vše vždy hezky v rovnováze!
Při sběru bylin se mi opakovaně osvědčil odpuzovač hmyzu ze silice Lemongras. Návod najdete na našem blogu zde. Dělám jej do spreje 30 ml, když jdeme například na třezalku a další byliny. Také si vždy do přírody sebou beru Roll-on Levandule Maillette nebo Population.
Mnoho zdaru a radosti při přípravě a následné konzumaci!
Komentáře (0)