Sluneční svit a jeho dar pro naše tělo

Slunce k životu potřebujeme a jeho světlo na pokožku také, neboť se díky slunečnímu záření tvoří vysoce důležitý vitamín D. Ten se netvoří, "překryjeme-li" pokožku preparáty s vysokým UV faktorem.

Proto je důležité zvážit, jakou ochranu pokožky zvolíme, abychom ve snaze se nespálit, příliš neeliminovali tvorbu vitamínu D, který naše tělo potřebuje pro správnou stavbu a sílu kostí dětí i dospělých (vitamín D je znám také jako prevence křivice a pod.) V poslední době se také ukazuje, že vitamín D má vliv na odolnost organizmu. Jeho nedostatek také prohlubuje to, čemu říkáme špatná nálada. Ať je to jakkoliv, sluneční paprsky (a dostatečně hluboké dýchání) jsou pro naše zdraví zásadní.

Sluneční paprsky na pokožku potřebujeme, jak je dávkovat?

Používejme zdravý rozumu a rady dermatologů. Jejich základní poučka říká:


"Na slunci pobýváme v době, kdy je náš stín delší, než výška naší postavy."


V létě tedy platí jít ven ráno, když ještě sluneční paprsky nejsou tak vydatné, přibližně od 11. do 15. hodiny se sluníčku vyhýbáme a dáme si příjemný oběd a siestu, a pak se zase můžeme jít slunit.

Pro citlivější jedince platí schovat se po desáté hodině dopoledne a jít ven kolem čtvrté odpoledne.

Čas a doba strávená na slunci se pochopitelně mění nadmořskou výškou, ročním obdobím, místem pobytu i individuální citlivostí na sluneční paprsky.

V případě, že se u citlivějších jedinců na pokožce objeví začervenalé flíčky, které mohou i svědit, a nejsou od kopřiv, hmyzu a podobně, může to být sluneční alergie. Šikovné je pokožku omýt vlažnou vodou a vyvarovat se ten den dalšímu pobytu na slunci (někdy je třeba i následující den). Pochopitelná je konzultace s lékařem. Do té doby můžeme obléci lehká, ideálně světlá lněná, bavlněná nebo koupací trička s dlouhým rukávem.


Příroda nám dává některé produkty, které se osvědčily léty používání zcela přirozeně, pro přiměřený pobyt na slunci. Patří k nim: Karité, neboli Bambucké máslo či Shea butter, Jojobový olej, Betakaroten, Malinový olej.


Ty jsou velice vhodné také proto, že jsou mastné a my v Eoné z nich vytváříme výrobky KALISTO, SOLEA, KAROTENOL 8 BIO. Nemají tak vysoké ochranné faktory, jako produkty s příměsí mechanických či jiných ochranných komponent a nejsou označeny jako přípravky pro opalování. Obsahují přírodní, tradiční ochranné a pěstící složky. Naopak neobsahují žádné syntetické složky.

Když se nemůžeme vyhnout sluníčku v době, kdy není radno se slunit, ráda používám ty přírodní na celé tělo a ty s přídavnými látkami na nos a tvářičky, krk, ramena, lýtka a nárty - to bývají nejvíce zasažené oblasti pokožky. Prostě sledujeme své ratolesti jak si hrají, a kam nejvíce dopadají sluneční paprsky a ochranu pokožky přizpůsobíme. Často se zapomíná, že i nechráněná vlasová pokožka je náchylná ke spálení. Když se tak stane, je to velice bolestivé, i proto bychom všichni měli mít pokrývku hlavy :-)

Po slunění používáme také výrobky KALISTO, KARITÉ, JOJOBOVÝ OLEJ, Úžasný je MANDLOVÝ OLEJ lisovaný za studena, úžasný olej, který také používáme například pro masáže miminek.

Pokud to přeci jenom s pobytem na sluníčku trošku přeženeme, používáme pro zklidnění pokožky kromě řady KALISTO také:

MANDLOVÝ OLEJ lisovaný za studena, který je úžasným olejem po koupeli pro miminka i pro masáže miminek.

TŘEZALKOVÝ OLEJ. Po nanesení Třezalkového oleje nechodíme na slunce cca 2 hodiny, až se olej vstřebá do pokožky. Ráda ho také používám, když někoho trápí záda.

Vaše Eoné

Jana Pospíšilová

Mám ráda smysluplné věci a proto se věnuji přírodní kosmetice, která je opravdu přírodní a ne jen "na papíře". Líbí se mi, že jeden výrobek mohu využít pro více účelů, což ve výsledku šetří životní prostředí. Svůj život stavím na úctě a lásce k přírodě, naší vzájemné sounáležitosti, protože jsme součástí přírody a vzájemně se všichni ovlivňujeme. Chudne-li půda, chudne i člověk, byliny..., proto potřebujeme zdravou půdu, zdravou, neznečišťovanou vodu, široký životní prostor bez znečištění technickým zářením, používat zdravý selský rozum a propojovat souvislosti, aby i naše děti a děti našich dětí a další generace měly krásný život na krásné planetě, jakému se těšíme my.

Komentáře (0)

V tuto chvíli nejsou žádné komentáře